8 potige overwinning

Ben je bang voor spinnen? Dan raad ik je aan deze blogpost niet te lezen!

Van kinds af aan ben ik altijd bang geweest voor spinnen. Groot, klein, harig, kaal, het maakte allemaal niks uit. Zolang het 8 poten had liep ik gillend weg en pieste ik in mijn broek. Bij mijn ouders thuis liepen ze vaak aan het einde van de zomer over de grond heen (van die dikke, harige, kriebelige en grote spinnen) en sprongen mijn moeder en ik altijd jankend van angst op de bank. Mijn vader mocht het oplossen, maar vaak was het de hond die de spin op at — Eetsmakelijk.

Foto door Tina H.

Foto door Tina H.

Toen was het ineens zomer 2014 en was er een kleine “huisdieren” beurs. Het leek niet eens op een beurs en het was best wel saai. Maar goed, ze hadden er tarantula’s (vogelspinnen dus) en die mocht je ook aanraken of zelfs op je hand houden!

Soms praat ik zonder dat ik er bij na denk. Zo ook op die “huisdieren” beurs. Voor ik het door had gooide ik “Mag ik hem vasthouden?” er uit en had ik een vogelspin op mijn hand die langzaam omhoog kriebelde met die harige 8 poten.

En dat was best wel gaaf en helemaal niet eng. Ze zijn zacht en (afhankelijk van het soort) helemaal niet agressief! Tuurlijk, ze kunnen bijten wat voelt als een wespensteek, maar dan moet je niet allergisch zijn natuurlijk. En de haartjes op hun kont kunnen ze er af “schieten” en dat gaat hartstikke jeuken. Gaaf toch?

Diezelfde dag kwam ik thuis met een terrarium en een mannelijke Chileense vogelspin. Zijn naam ben ik al duizend keer vergeten, maar volgens mij was het Hagrid of Aragog — nee ik ben geen Harry Potter Fan.

pluzige Hagrid/Aragog.

pluzige Hagrid/Aragog.

Gelukkig ben ik wel gewend om een bakje levende krekels tussen de dingetjes op het aanrecht te vinden. Mijn vriend voert zijn luipaard gecko’s namelijk krekels en die staan ook op het menu van Hagrid/Aragog. Het is namelijk super fascinerend om hem te zien jagen, vangen en opeten. Het klinkt waarschijnlijk super luguber, maar het is echt gaaf om te zien. Ik zal het filmpje maar niet plaatsen want dan slapen jullie nooit meer.

Wist je bijvoorbeeld dat zijn poep wit is? Nu wel!

Sindsdien ben ik veel minder bang voor spinnen. De hele kleine en die stiekeme spinnen met die hele grote lange poten maken mij nog steeds niet blij. Maar ik loop niet meer gillend weg. Ik durf tenslotte ook om verdorie een vogelspin op mijn hand te laten! Suck it up and man up!

Foto door  Yogendra Joshi.

Foto door Yogendra Joshi.

Wist Je Dat?
Spinnen symbool staan voor het vrouwelijke, hergeboorte, de dood, bescherming, slim(heid), creativiteit, creatie en geloof/vertrouwen.

Dat ze in Egypte symbool stonden voor Neith, een God die onder andere stond voor de jacht. Neith was ook een weefster. En de oude Griekse (of Helleense) mythe over Arachne, een mens die de beste weefster ooit was. Haar weef-creaties gingen over bergen en dalen en uiteindelijk hoorde de Godin Athena over haar. Athena daagde haar uit voor een wedstrijd weven.

Niemand kwam er achter wie de winnaar was. Arachne was zo zelfvoldaan over de hele wedstrijd dat Athena haar een harde knal van schuldgevoel en bewustzijn gaf. Het kwam zo hard aan bij Arachne, dat ze niet meer kon leven met die intense emoties en gevoelens. Dus maakte een einde aan haar leven. Athena voelde zich daardoor schuldig en besloot om Arachne weer tot leven te brengen in de vorm van een spin. Zodat ze voor altijd de beste weefster kon blijven.

Foto door Christopher Woo.

Foto door Christopher Woo.

Featured image door Dorena-WM.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s